Schrijven over ondernemen op je eigen manier

Al ruim 22 jaar ben ik ondernemer met verschillende bedrijven en heb in die jaren veel geleerd over allerlei thema’s die je tegenkomt. Denk aan het samenwerken met partners, het aannemen van mensen en leidinggeven aan je team en de omgang met klanten. Ik heb mij daarin altijd laten inspireren door andere ondernemers en interessante boeken. Maar de manier waarop ik het in de praktijk bracht is altijd op basis van mijn gevoel. Voor mij zou het ook niet anders kunnen, want alleen dan weet ik dat ik de juiste beslissingen neem. En volgens mij werkt het zo voor veel ondernemers.

We lezen over succesvol worden, stappenplannen volgen en vooral how-to’s zodat je niet meer hoeft na te denken wat te doen. Maar wees eerlijk. Werkt dat echt voor jou? Of doe je ook veel op je gevoel en dus op jouw eigen manier? Ik denk dat het voor veel mensen – en dus ook ondernemers – zo werkt. Inspiratie van anderen is goed, maar hoe je het doet bepaal je uiteindelijk altijd zelf.

Schrijf een boek

Maar waarom heb ik daar nog nooit een boek over gevonden? Dat is een vraag die mij al een aantal jaren bezighoudt. Dus begon ik er zelf over te schrijven. Eerst met blogs over onderwerpen die mij interesseren en waarin ik graag vertel wat ik heb geleerd door eigen ervaring. Gezien de reacties die ik er op kreeg raakte het volgens mij heel erg aan de behoefte van anderen. En dus schrijf ik met enige regelmaat een blog. En ondertussen begon iets in mij te roepen ‘schrijf een boek’. Want in een boek kun je nog meer je eigen verhaal kwijt, maar het werkt ook prettiger als naslagwerk. Maar hoe schrijf je een boek? En kan ik dat wel?

Om een stap verder te komen kocht ik het boek “Hoe schrijf ik een boek” van Esther Jacobs en begon ik met schrijven. Vaak op een zondagochtend, soms een paar dagen alleen in een hotel. Het schrijven over de onderwerpen ging mij goed af, maar ik wist nog niet goed hoe ik tot een logische opbouw kon komen. En nog belangrijker, of mijn verhaal wel interessant genoeg zou zijn voor anderen. Ook is het een uitdaging om tussen alle dagelijkse dingen door (kids, bedrijven etc) rust te vinden om te schrijven. Ik zag dat Esther ook schrijf retraites aanbood op Mallorca en daar zit ik nu. Met op het moment van schrijven nog 2 dagen te gaan.

Basis is gelegd

Heb ik dan mijn boek helemaal klaar? Nee, dat gaat niet lukken. Maar ik heb wel de structuur en de boodschap helder. Ik wil ondernemers helpen om te werken aan groei en geluk in hun bedrijf. Niet door het voorstellen van een stappenplan of how-to, maar wel door het geven van inspiratie en tips over hoe je kunt ondernemen op je eigen manier. Dat is de kern waar ik ben gekomen en ik voel de energie loskomen om erover te schrijven. En bijzonder hoe het werkt, maar dan gaat het schrijven opeens ook een stuk sneller. De kaders zijn gemaakt, nu de inhoud nog.

Esther creëert met haar schrijfweek een een no-excuse omgeving, waardoor je focus volledig komt te liggen op het schrijven van je boek. In een prachtige villa in hartje Mallorca zoek je iedere dag een plekje om te gaan werken, nadat je in een korte workshop van haar tips hebt gekregen over het schrijven van je boek. En zeker zo belangrijk is het verzorgen van de innerlijke mens met goed eten en drinken. Hierdoor ervaar ik een constante energie en drive om iedere dag een stap verder te komen met mijn boek. Het voelt als een kado voor mijzelf.

Verhalen delen

En nu met nog twee dagen te gaan kan ik zeggen ‘het boek gaat er komen’. Ik heb het al vaker geroepen, maar had ergens nog wel het gevoel ‘als het maar goedkomt’. Maar ook dit komt goed en deze schrijfweek heeft mij de juiste basis gegeven om het boek af te schrijven. En ondertussen ben ik ook bezig met het opzetten van een podcast over ditzelfde onderwerp. Want iedere ondernemer heeft verhalen die inspireren en die ik wil ik helpen delen. De eerste opnames zijn gepland en na de zomervakantie gaan we er mee naar buiten. Heel spannend, want het voelt voor mij dat dit wel eens een project kan worden dat het dichtst bij mijzelf komt.