Ondernemen met de handrem erop

De crisis duur voort en langzamerhand mogen we weer een beetje meer, maar tegelijkertijd moeten we voorzichtig blijven. De kans dat het misgaat is groot en dus blijven we gewaarschuwd voor het terugdraaien van versoepelingen. Waar we 3 maanden geleden nog in een soort van totale vrijheid leefden, zijn we nu blij dat we weer naar de kapper mogen. Het blijft een bizarre tijd en ik denk dat we ons over een halfjaar pas echt beseffen wat deze tijd voor ons heeft betekend. Maar tegelijkertijd draait de wereld ook door en staat het ook in mijn ondernemingen niet stil.

Ondernemers heb je in alle soorten en maten, maar volgens mij hebben we toch wel één ding gemeen en dat is ‘positief vooruitkijken’. Als je dat niet (meer) hebt, is de kans op succes als ondernemer erg klein. Dus ook in deze tijd spreek ik veel ondernemers, die gelukkig voorzichtig positief zijn en altijd wel weer kansen zien. En dat ondanks het stilvallen van hun dagelijkse business. Niet alleen bij ondernemers in branches die volledig op hun kop staan, zoals evenementen en horeca. Maar ook ondernemers die nu nog voldoende werk hebben, maar de order portefeuille voor de tweede helft van het jaar langzaam zien opdrogen. Ik word blij als ik hoor hoe ondernemers ondanks alles, toch proberen een stukje perspectief voor de toekomst te bieden.

En tegelijkertijd is er die ontzettende handrem. Ik voel ‘m zelf ook. Je wilt aan de slag, je hebt diep van binnen vertrouwen dat het goedkomt en je bent voorzichtig bezig met het maken van nieuwe plannen. Maar iets houd je tegen. Wat als de maatregelen weer strenger worden? Wat als we nog een jaar in deze situatie van een ‘soort van lockdown’ zitten? Wat gaat het “oneindig” bijdrukken van geld betekenen voor de economie en het vertrouwen? Voorbeelden van vragen die mij en andere ondernemers bezighouden en zorgen voor vertroebeling van ons perspectief op de toekomst. Het onderbuik gevoel waar je als ondernemer zo vaak op terugvalt is lastig te peilen, omdat dit een situatie is die je niet kunt plaatsen. Dus wat is nu slim om te doen?

In een van mijn economie lessen tijdens de middelbare school heb ik geleerd dat je juist in tijden van recessie moet investeren. Dan ben je klaar voor de opleving en sta je sterker dan anderen. Ik probeer dit ook naar mijn situatie te vertalen. Zo had ik voor dit jaar een aantal investeringen bedacht, die ik nu nog even uitstel. Maar is dat slim? Misschien dan toch maar wel door laten gaan? Maar wat als ik het geld straks nodig heb als het nog langer tegenzit? Dilemma’s waar geen goed antwoord voor lijkt te zijn. Ik heb besloten dat ik met een aantal investeringen toch ga kijken of ik die weer kan oppakken. Hiermee wil ik weer positief vooruitkijken en ondernemen. Want het zal toch wel weer beter worden?

Er zijn vast meer ondernemers die hiermee worstelen en dat is logisch. Want wie durft het “treintje” weer te laten lopen? Wie durft het aan om toch weer te investeren en daarmee de economie een klein duwtje te geven in de goede richting? Het blijft kleine stapjes maken, maar die zijn vooral nu o-zo nodig Want ondernemen blijft het mooiste vak dat er is en laten we dus samen kijken of we de handrem er telkens een stukje vanaf kunnen halen. Dan creëren we samen weer een positief toekomst perspectief.