Stadion Sotchi

Olympische Spelen en dan…?

Gisteren zijn de Olympische Spelen in Sotchi officieel van start gegaan. Spelen die elke keer weer op veel kritiek kunnen rekenen door de enorme bedragen die er mee gemoeid zijn om een gebied om te bouwen tot een sport pretpark voor slechts enkele weken. Ditmaal is er zelfs een record bedrag van 40 mld euro (!) uitgegeven door de Russische overheid om de faciliteiten en infrastructuur van het gebied klaar te maken voor 17 dagen Olympische Spelen. Maar dan…?

De spelen zijn straks voorbij en de faciliteiten die met zoveel geld zijn aangelegd staan vaak te verpieteren. Ik heb geen harde bewijzen, maar vond bijvoorbeeld op een website waar je reisinformatie kunt vinden over China een uitleg over het bezoeken van het Olympisch dorp in China (Beijing). Als ik het zo lees worden de stadions niet meer gebruikt voor veel wedstrijden, maar staan ze leeg en kun je het bezoeken om te zien hoe het in gebruik was tijdens amper een maand Spelen. Uit eigen ervaring weet ik dat het ook zo is gesteld met bijvoorbeeld het Olympisch stadion in Barcelona.

Steden die voetbalstadions laten bouwen voor bijvoorbeeld Wereld Kampioenschappen worden steeds vaker geadviseerd, door onder meer Amsterdam ArenA Advisory, over het rendabel houden van een stadion nadat de kampioenschappen zijn geweest. Bijvoorbeeld door een vaste sportclub aan het stadion te linken of door er concerten en andere evenementen te laten plaatsvinden. Wordt dit ook gedaan voor Olympische stadions? Ik betwijfel het.

Waarom maken we het een land dat de Olympische Spelen moet organiseren niet gemakkelijker? Zij doen de investering voor faciliteiten en infrastructuur en het IOC bepaald dat zij niet alleen de spelen mogen organiseren, maar ook nog eens 3 jaar daarna de Wereldkampioenschappen voor de sporten die worden beoefend. Immers, alle sporten die tijdens de spelen worden beoefend kennen hun eigen wereldkampioenschappen. De faciliteiten en infrastructuur zijn er dan al voor; waarom niet nog een tijdje gebruiken?

Daardoor wordt de investering niet uitgesmeerd over enkele weken, maar over enkele jaren. De kampioenschappen laat je dan verspreid over het jaar plaatsvinden, waardoor de faciliteiten ook optimaal gebruikt kunnen worden. Gebieden waar de kampioenschappen nu plaatsvinden kunnen dan de continentale of lokale kampioenschappen prima verzorgen. En na die 3 jaar… daar mogen anderen zich over buigen.