Grens met Duitsland

Grenzen bestaan nog

Sinds kort ben ik aspirant bestuurslid van de IndustrieKring Aalten-Dinxperlo en mag ik meepraten over samenwerkingen met Duitsland. Vanuit mijn eigen bedrijven heb ik nog maar weinig over de grens gekeken; vreemd genoeg weet ik de Randstad op ruim anderhalf uur reizen wel te vinden.

Afgelopen week ben ik bij het werkontbijt van Voortgezet Onderwijs Schaersvoorde geweest, waarbij bedrijven in de omgeving werden bijgepraat over ontwikkelingen die er zijn om kwalitatief en gevarieerd onderwijs te blijven geven. Het werd mij hier duidelijk dat goed onderwijs valt of staat bij voldoende leerlingen en de krimp in de regio Achterhoek werkt hier vooralsnog niet aan mee. Er zijn inmiddels al opleidingen die niet meer op elke VO-school gegeven kunnen worden. Er wordt dus veel samengewerkt met andere scholen in de Achterhoek.

Maar aan de andere kant van de grens hebben we een stad Bocholt met ruim 70.000 inwoners; waarom het onderwijs hier niet mee combineren? Natuurlijk is het niet even gedaan en is er ook nog zoiets als een taal- en cultuurverschil. Maar tegelijkertijd vind ik het raar dat we in de Achterhoek met in totaal 330.000 inwoners, zo weinig de samenwerking (lijken te) vinden met Duitsland. Bij elkaar opgeteld hebben we de krimp volgens mij dan eenvoudig omgedraaid in een behoorlijke groei.

Natuurlijk, het zijn inwoners van Duitsland en politiek en demografisch hebben we er weinig aan in Nederland. Maar als het gaat om de praktische invulling van zaken – zoals voorzieningen – komen we volgens mij een heel eind. Waarom een zwembad in Aalten/Winterswijk, als er in Bocholt (10 km verderop) een groot zwembad en saunacomplex ligt? Waarom een eigen bioscoop als de bios in Bocholt misschien ook wel een avond Nederlandse ondertiteling wil draaien? Waarom geen gezamenlijke bibliotheek service, waardoor ook elkaars taal leren makkelijker wordt?

Opvallend is het wel dat veel bedrijven in de Achterhoek al wel leveren aan Duitsland en grote mate hier zelfs van afhankelijk zijn. Dus de lijntjes zijn al wel gelegd, maar nog niet voldoende benut op andere terreinen. Hier liggen kansen!