Geen heilige huisjes

In de afgelopen weken heb ik meerdere sollicitanten gesproken voor de vacatures die wij op dit moment open hebben staan. Gesprekken over wat hen drijft, waarom ze op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging en vooral ook wat ze niet zoeken in hun nieuwe baan. Want dat laatste is net als in een persoonlijke relatie. Het is vaak heel handig om te weten (en te zeggen) waar je niet naar op zoek bent, dat helpt je om te bepalen wat je uiteindelijk wel zoekt. En het valt mij op dat ik dan vaak dingen terug hoor die te maken hebben met autonomie en eigen inbreng in je werkwijze. Het kunnen doen van je eigen ding op de manier zoals jij dat wilt. Het mee kunnen denken in verbeteringen en merken dat de organisatie hier ook voor open staat. Het verbaasd mij anno 2021 dat het blijkbaar geen onderwerp bij ieder bedrijf is.

Zodra een sollicitant heeft aangegeven dat hij of zij bij ons wil komen werken, is altijd een van de onderwerpen die ik direct ter sprake ben “het ontbreken van heilige huisjes”. Kortom, bij ons geen principes en “we doen het zo omdat we het zo doen”. Vooral in de eerste maanden dat een nieuwe collega aan het werk is, daag ik ze uit om dingen die hen opvallen in de wijze waarop wij werken ter discussie te stellen. Waarom doen we dit zo? Is het niet misschien handiger om? Ik ben er sterk van overtuigd dat het met een frisse blik kijken naar hoe je werkt en daar vragen over stellen, uiteindelijk leidt tot verbeteringen die je zelf niet (meer) ziet. En als deze dingen wel worden benoemd en hier ook oplossingen voor worden gevonden, groeien we als organisatie.

Een voorbeeld maakt het duidelijk. Wij werken met verschillende tools om onze werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren, zoals JIRA en GMAIL. Voor het beheren van projecten hadden we nog niet echt een goede tool gevonden en dus gebeurde er nog veel in Excel. Voor die tijd prima en onze projecten konden er prima door draaien. Tot een nieuwe collega de vraag stelde waarom we hier geen tool voor hadden en die kreeg de uitdaging om een tool voor ons te vinden. Meerdere tools passeerden de revue en hier is uiteindelijk Monday als winnaar uit gekomen. Een tool die wij inmiddels 2 jaar intensief gebruiken en waardoor het overzicht van projecten nog beter is. Of een ander voorbeeld in het realiseren van onze planning. Ook dit ging veelal met Excel, want daarmee konden we snel inzicht krijgen in de status van de planning en de projecten. Een andere collega ging op zoek en vond Forecast, dat gekoppeld kon worden met onze urenregistratie. Ik kan mij niet meer voorstellen hoe wij zonder zouden kunnen (maar misschien heb ik het wel mis).

Nog zo’n onderwerp is thuiswerken. Om mij heen hoor ik veel organisaties die blij zijn dat het niet of nauwelijks heeft doorgezet en die iedereen weer op kantoor willen hebben. Of sterker nog, die hebben uberhaupt thuiswerken niet echt geaccepteerd. Als ik dan doorvraag waarom niet, komen er antwoorden als ‘dat werkt niet bij ons’ of ‘op kantoor kunnen mensen zich concentreren, thuis niet’. Bijzonder denk ik dan, want heb je dit onderzocht of hoe ben je hier achtergekomen? Het principe van ‘werken doe je op je werk en niet thuis’ is hier een heilig huisje dat zich maar lastig laat afbreken. En dat is zonde. Ik zie in mijn organisatie (en ook vele anderen) hoe het toestaan van thuiswerken zorgt voor een betere balans in werk en privé, meer werkplezier en betere resultaten van onze projecten. Het aangaan van deze verandering kan iedereen, maar je moet dan wel durven. Binnenkort meer over thuiswerken, een onderwerp dat mij erg bezighoudt.

Heilige huisjes zijn de doodsteek voor innovatie. Het weerhoudt mensen ervan om zaken ter discussie te stellen, omdat er dan vaak vanuit principes wordt geredeneerd. Dingen doen omdat je ze al heel lang zo doet is geen argument om het ook te blijven doen. Juist in deze tijd, waarin verandering ook noodzakelijk is om je te kunnen aanpassen aan de omstandigheden. Niet alleen omdat het moet, maar zeker ook omdat het kan. Maak er gebruik van en kijk eens wat het jou en jouw organisatie oplevert!