Oh wat een jaar!

Oh wat een jaar! Naast dat het de titel is van een tv programma, is het wat mij betreft ook de titel van 2020. Een jaar dat zo anders begon dan dat het nu eindigt. In januari stonden we als team klaar in de startblokken, met een flinke dosis energie, focus en expertise. Samen met onze klanten waren we bezig met het opstarten van nieuwe projecten, het uitwerken van nieuwe ideeën en het groeien in online succes. Maakbedrijven waren bezig met vervolgstappen in digitalisering, evenementen en publiekstrekkers investeerden in slimmere mobiliteit voor hun bezoekers en e-commerce bedrijven waren zich aan het opmaken voor een topjaar. Kortom, het kon niet op.

Het was het jaar van de intelligente lockdown. Opeens moesten we allemaal thuiswerken en alle meetings werden omgezet in digitale ontmoetingen. Als digitaal bureau hebben we gelukkig al onze tools al in de cloud, dus het technische component was een koud kunstje. Maar zoals zo vaak bij veranderingen, ging het niet alleen om de techniek, maar juist om het persoonlijke element. Hoe houd je een team bijeen? Hoe houd je mensen gemotiveerd? Thema’s waar ik de afgelopen maanden veel over heb geleerd. Vanaf de eerste lockdown begonnen wij direct met een “Daily stand-up”, waarin iedereen even kort vertelde waar hij of zij mee bezig ging die dag. Een dagelijks ritueel dat we nog steeds kennen en dat ook komend jaar in de agenda blijft staan. Het zijn juist deze kleine momenten dat je elkaar allemaal even ziet en weer beseft dat je onderdeel bent van een team.

 

Verbinden

 

Het was het jaar waarin de horeca volledig tot stilstand werd gebracht. Op de dag na de eerste toespraak van Rutte uit het torentje voelde ik sterk de behoefte dat we als team ook iets moesten doen voor ondernemers die echt getroffen werden door de lockdown. De ochtend erop gooide ik mijn idee in de groep en er ontstond direct enthousiasme. AchterhoekBezorgt zag na anderhalve dag het levenslicht en nog steeds wordt de website dagelijks door tientallen mensen bezocht, om te zien welke horeca in de Achterhoek de mogelijkheid biedt voor bezorg en afhaal. Voor horeca gratis om vermeld te worden, voor publiek gratis om te bezoeken. Super om als team in zo’n snelle tijd een platform uit de grond te stampen en de energie te voelen dat we hiermee een klein steentje hebben bijgedragen.

Het was het jaar waarin het niet mogelijk was dat je elkaar kon ontmoeten op bijeenkomsten of netwerkavonden. Juist in een regio als de Achterhoek een gemis, omdat dit soort momenten de bron zijn van nieuwe samenwerkingen en projecten. Samen met een aantal andere betrokken Achterhoekers kwamen we op het idee om Achterhoekers online met elkaar te verbinden. Een dagelijkse video podcast om 8 uur ’s ochtends waarin ondernemers, bestuurders en andere betrokkenen aan het woord kwamen over initiatieven, bijvoorbeeld over hoe Corona het hoofd te bieden. AchterhoekVerbindt werd hierdoor een aantal maanden het middelpunt om informatie met elkaar te delen. Het heeft zelfs tot een aantal nieuwe projecten geleid, zoals Groen is Gaon en Noaberkrediet 2.0. Ontzettend gaaf om te zien met hoeveel energie en plezier we dit samen met elkaar hebben gedaan.

 

Vernieuwen

 

Het was het jaar waarbij evenementen niet georganiseerd mochten worden. Voor ons een enorme aderlating, aangezien wij klanten hebben in deze branche en een zusterbedrijf waarmee wij parkeerplaatsen en pendeltickets voor evenementen verkopen. Geen shows in de Ziggo Dome, AFAS Live en Johan Cruijff ArenA, betekende ook voor ons geen omzet in parkeerplaats verkoop. En ook ons jaarlijkse ‘teamuitje’ met de treinpendel tijdens de Zwarte Cross ging niet door. Het maakte dat wij snel moesten schakelen en onze focus op het gebied van mobiliteit hebben verlegd naar overheden en aannemers. Gelukkig met succes, waardoor we nu ook sterk vertegenwoordigd zijn in die marktsegmenten. Het heeft mij bevestigd hoe flexibel je als team kunt zijn, als je op elkaar vertrouwd en elkaar de ruimte geeft.

Het was het jaar waarin leidinggeven voor mij een nieuwe dimensie kreeg. Waar andere ondernemers in deze crisistijd kozen voor het strak trekken van de teugels, probeerde ik juist vast te houden aan het loslaten. Dit thema had ik in 2019 opgepakt en wilde ik ook dit jaar doorzetten. En dat gaat zeker niet vanzelf, maar heeft er wel voor gezorgd dat we als team samen tot de beste beslissingen zijn gekomen. En niet onbelangrijk, we hebben er het jaar zelfs heel positief mee kunnen afsluiten: een prima omzet- en resultaatgroei, twee nieuwe collega’s, twee nieuwe product roadmaps en een reeks aan succesvol afgeronde projecten en blije klanten. Ontzettend gaaf om te zien hoe een team ook op afstand met elkaar verbonden blijft en kan samenwerken, waarbij mijn rol steeds meer coachend en dienend was. Iets dat ik ook komend jaar verder wil gaan uitbouwen en meer over wil leren.

Het was het jaar met ook minder positieve ontwikkelingen. Zo nemen we per 1 januari afscheid van twee collega’s die een andere uitdaging hebben gevonden. Na 21 jaar ondernemen weet ik dat het erbij hoort en dat het ook weer leidt tot positieve ontwikkelingen, maar het blijft altijd een persoonlijk gemis. En het heeft ons ook doen besluiten om focus aan te brengen in wat we wel en wat we niet doen. Keuzes maken is niet gemakkelijk, vooral niet als het gaat om dingen ‘niet meer doen’. Maar focus brengt ook meer aandacht en plezier met zich mee.

 

Veranderen

 

Het was het jaar waarin ik zelf heb leren ondernemen “in drie dagen”, waarbij ik de andere twee dagen meer tijd heb kunnen maken voor andere zaken. Meer thuis voor de kinderen, waarbij ik net als veel andere ouders een aantal weken heb mogen ervaren hoe het is om “leraar” te zijn. Maar ook meer tijd voor eigen projecten. Zo help ik sinds een jaar mee om de uitdaging van openbare mobiliteit in de Achterhoek vorm te geven als procesbegeleider, waarbij we nu in de fase zijn beland van het opzetten van een Deelvervoer Coöperatie. Een boeiende omgeving op het snijvlak van bestuur en ondernemen. Ook zit ik sinds een jaar in de Raad van Toezicht van Achterhoek VO, de voortgezet onderwijs instelling in de Achterhoek met 17 scholen. Voor mij geweldige uitdagingen, waarin ik leer vanuit een andere rol mee te helpen om de regio leefbaar te houden. Ook komend jaar ga ik hiermee door en kijk ik er naar uit om samen met anderen de regio sterker en mooier te maken.

Het was het jaar waarin ik de Miracle Morning heb ontdekt. Het genieten van het eerste uur van de dag, waarin iedereen nog slaapt en je tijd hebt voor jezelf. Meditatie, lezen, schrijven en bewegen…. en dat allemaal voor 7 uur ’s ochtends. Het vergt discipline (zeker in deze donkere dagen), maar telkens als het mij lukt begin ik de dag vol energie en een gelukkig gevoel. Naast gezond eten en sporten, is het onderhouden van je geestelijke welzijn een van de meest onderschatte beloftes die je met jezelf moet maken. “Pas als je voor jezelf kunt zorgen, kun je anderen helpen”. Een gedachte waar ik iedere dag even bij stil sta en die ik ook anderen toewens.

 

Verkennen

 

2020…. oh wat een jaar! En dan mogen we nu weer vooruit kijken. Wat brengt ons 2021? Ik verwacht een krachtig herstel van verschillende branches, verdere groei in onze omzet en resultaat en een top team dat klaar staat om samen met onze klanten tot online succes te komen. Vooralsnog veel vanuit huis en op afstand, maar altijd met het gevoel van “dichtbij”. Een jaar waarin ik verder mag leren hoe coachend leiderschap ingevuld kan worden. Hoe ik mijn verschillende rollen goed kan invullen en iedere dag blij mag zijn met wat ik doe. Een jaar waarin ik inspirerende mensen mag ontmoeten. Ik kan niet wachten tot we elkaar op kantoor, bij bijeenkomsten, beurzen en evenementen weer echt kunnen spreken. Ik heb er zin in! Laat het nieuwe jaar maar komen!