Terugkijken is vooruitzien

Aan de vooravond van de jaarwisseling is het goed om even terug te kijken naar afgelopen jaar. Misschien niet altijd bewust, maar tussen de bedrijven door sta ik regelmatig even stil bij wat er gebeurt en wat het met mij doet. En ook wat ik hiervan heb geleerd en wat ik komend jaar anders wil gaan doen. Tijdens de kerst- en oudjaar borrels van afgelopen weken heb je het over ‘of het een goed jaar is geweest’ en ‘wat de plannen zijn voor komend jaar’. Ik heb dan nooit echt een pasklaar antwoord, maar vertel dan gewoon hoe ik het heb beleefd en wat ik van plan ben.

Kijk ik terug naar het begin van 2019, denk ik aan hoe wij 2018 hebben doorstaan. Een jaar dat niet optimaal begon, maar dat we uiteindelijk hebben afgesloten met een record omzet en resultaat; dus waren de verwachtingen voor 2019 van eenzelfde niveau. Niet in de laatste plaats omdat we 20 jaar BeSite zouden vieren. De begroting had ik dus bijgesteld op basis van de geweldige cijfers van 2018 en het team leek er klaar voor om er een topjaar van te maken. Volop plannen over vernieuwingen in het kantoor, nieuwe klanten die we zouden verwelkomen, nieuwe producten die we zouden ontwikkelen en een nieuw bedrijf dat in de zomer zijn levenslicht zou gaan zien. Toch zie je ieder jaar weer dat je plannen maakt, maar dat je niet alles in de hand hebt. En ergens is dat ook maar goed.

 

Wisselen

 

Het jaar bestond in de eerste plaats uit diverse wisselingen in het team. Helaas hebben we afscheid moeten nemen van 3 collega’s, waarmee ik goed heb  mogen samenwerken. Ondanks dat ik heel goed begrijp dat een uitdaging soms buiten de deur ligt, voelt het een beetje als een persoonlijk verlies. Tijdens je werk ben je vaak zoveel meer dan alleen maar collega’s met wie je ‘the job done’ krijgt. Je deelt in zekere zin ook lief en leed en je beleefd met elkaar mooie en minder mooie momenten. Dat schept een band.

Daarentegen hebben wij ook 5 nieuwe collega’s mogen verwelkomen in 2019. Ieder sollicitatiegesprek blijft de moeite waard en ik merk dat ik steeds beter een gevoel heb gecreëerd over de vraag “of iemand wel of niet in het team past”. Naast ambitie, kennis en kunde is het zo van belang dat iemand past in de cultuur. Maar wat is cultuur? Dat vind ik lastig te beschrijven. Ik probeer het vaak te benaderen als de juiste combinatie van vriendschap, vakmanschap en vertrouwen. En ik durf te stellen dat iedereen in het team hier op dit moment heel goed in past.

Hoe gaaf het is om als ondernemer met een team te mogen samenwerken werd mede dankzij deze wisselingen mij snel duidelijk. Een team van mensen die elkaar versterken in hun talenten en samen willen werken aan nog betere resultaten. Zowel voor onze klanten, als voor onszelf. Inventarisaties, projecten en acties om tot verbeteringen te komen; waarbij ik zelf nauwelijks een rol speel. Dat klinkt misschien gek, maar hoe minder ik direct betrokken ben bij deze acties – hoe blijer ik word van de resultaten. Toen we eind oktober ons 20-jarig bestaan hebben gevierd in Brugge kwam een van mijn collega’s naar mij toe om aan te geven “hoe merkbaar gaaf het teamgevoel” was. Een groot compliment voor het hele team wat mij betreft!

Terugkijkend weer een jaar waarin ik veel heb geleerd. Iemand noemde het wel eens de kauwgomballen automaat, waarbij de positie van iedere kauwgombal verandert als je er één kauwgom bal uit haalt. En het klopt. Ieder vertrek geeft ook weer ruimte voor anderen en het team dat we nu hebben is sterker dan ooit. Maar ook als ik keuzes maak in mijn eigen taken en manier van leidinggeven, heeft dat direct effect op het team. Deze metafoor laat ik niet snel los.

 

Loslaten

 

Rond de zomervakantie maakte ik voor mezelf de balans op hoe ik als ondernemer verder wilde groeien na 20 jaar BeSite. Nog eens 20 jaar hetzelfde of toch op een andere manier? Ik koos voor het laatste. In de afgelopen jaren heb ik regelmatig gebruik gemaakt van coaches en lees ik veel boeken ter inspiratie, om te kijken hoe ik ook mijzelf kan blijven ontwikkelen. Ook nu heb ik weer een coach gevonden die mij hiermee helpt. Het thema voor de komende jaren was voor mij vrij snel duidelijk: loslaten. Niet “laat maar los en en laat maar gebeuren”, maar juist vertrouwen op anderen en waar nodig helpen en ondersteunen. Noem het coachend leidinggeven, noem het holacratisch organiseren. Collega’s hun vrijheid geven en kijken hoe zaken dan worden opgelost. 

“Wennen” is een understatement in dit geval, want als je jaren gewend bent geweest om als ondernemer juist in oplossingen te denken en een bepaalde wijze van leidinggeven aan te houden – is het echt een andere mindset creëren om op deze wijze te kunnen acteren. Maar zo gaaf om te doen en toen ik aan het einde van het jaar van een collega te horen kreeg “hoe blij hij was om mijn merkbare ontspannenheid te zien” wist ik zeker dat dit de juiste weg is. En tegelijkertijd voel ik mij betrokkener dan ooit bij mijn bedrijven, maar dan niet meer vanuit het principe “werken in je bedrijf” maar “werken aan je bedrijf”. Uitermate bijzonder om te merken dat je na 20 jaar dit soort inzichten pas weet te herkennen, terwijl je er dan al zoveel over heb gelezen en gehoord.

 

Afronden

 

2019 was ook het jaar waarin ik enkele bestuursfuncties heb mogen afronden, na een ruim 6 jaar waarin ik veel heb geleerd. Voorzitter zijn van een IndustrieKring betekent niet alleen commitment voelen vanuit je achterban, maar betekent ook verantwoordelijkheid nemen voor zaken die ons als ondernemers allemaal aangaan. Toen ik vanuit deze rol ook voorzitter mocht worden van de Samenwerkende Industriële Kringen Achterhoek (SIKA) heb ik ook dat met veel plezier gedaan en met mijn collega bestuursleden samen hebben we mooie dingen bereikt. Ik heb hier veel van geleerd en mijn blikveld in de wereld van politiek, besturen en ondernemen zeker ruimer gemaakt. Ervaringen die ik dagelijks nog goed kan gebruiken in mijn verschillende rollen. Ook heb ik hiervan geleerd dat het hebben van nevenfuncties naast je onderneming, uitermate nuttig kan zijn om jezelf te blijven ontwikkelen. Nu nog heb ik enkele taken naast het ondernemen, die ik met veel plezier mag uitvoeren.

 

Vooruitkijken

 

Kortom, 2019 was voor mij een jaar waarin ik veel van mijn plannen heb mogen realiseren. Maar waarin er ook ontwikkelingen plaatsvonden die ik niet had gepland, maar die er wel voor hebben gezorgd dat ik zelf en mijn bedrijven optimaal in de startblokken staan voor 2020. En dat ook nog met prima financiële resultaten, waardoor ik echt trots ben op mijn team en onze klanten. Soms voelt 20 jaar ondernemen als best lang, maar vandaag voelt het voor mij alsof ik nog maar net ben begonnen. Laat het nieuwe jaar maar komen; ik heb er zin in!